Konserttikävijän opas Konserttikävijän opas

Tervetuloa Kuopion kaupunginorkesterin konserttiin ja klassisen musiikin maailmaan!

Mikäli olet tulossa ensimmäiseen sinfoniakonserttiin, alla on lisätietoa useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Mitä on klassinen musiikki?
Termi ‘klassinen musiikki' tarkoittaa yleensä musiikkia, joka on kirjoitettu / sävelletty orkesterisoittimia soittavalle ryhmälle. Orkesterisoittimilla tarkoitetaan jousisoittimia (kuten esim. viulu ja sello), puupuhaltimia (esim. huilu ja klarinetti), vaskipuhaltimia (esim. trumpetti ja käyrätorvi) sekä lyömäsoittimia (esim. patarummut).

Valtaosa orkesterimusiikista on kirjoitettu joko sinfonian tai konserton muotoon. Sinfonialla tarkoitetaan suurimittaista sävellystä, jonka esittämiseen tarvitaan koko orkesteri. Useimmissa sinfonioissa on 2 tai useampia osia. Monet tunnetuimmat sinfoniat ovat 4-osaisia; ensimmäinen osa on yleensä nopea, toinen hidas, kolmas tanssimusiikkia (esim. menuetti) ja viimeinen osa tai finaali on yleensä nopea. 

Konsertto sen sijaan kirjoitettu orkesterille ja solistille / soolosoittimelle, jotka soittavat vuorotellen ikään kuin dialogissa keskenään. Useimmat konsertot ovat 3-osaisia.

Esityksen aikana kunkin teoksen osan jälkeen on lyhyt hiljainen tauko ennen kuin seuraava osa alkaa. Teoksen osien määrä – ja se kuinka monta hiljaista taukoa kappaleessa on – selviää konsertin käsiohjelmasta, josta löytyvät teosten nimet sekä teosten osat. Yleisö kiittää esiintyjiä aplodein yleensä vasta teoksen viimeisen osan jälkeen, kun kapellimestari on osoittanut teoksen lopun tai viimeisen sävelen puikollaan tai kädellään.

Mikä on sinfoniaorkesteri?
Sinfoniaorkesteri muodostuu 4 eri soitinryhmästä, jotka ovat jouset, puupuhaltimet, vasket ja lyömäsoittimet. Soitinryhmien soittimet ovat:
Jouset: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
Puupuhaltimet: huilu, klarinetti, oboe, fagotti
Vasket: trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, tuuba
Lyömäsoittimet: mm. patarumpu, harppu, ksylofoni
 
Kuopion kaupunginorkesterin 46 muusikkoa ovat kaikki kokoaikaisia muusikoita. Kaupunginorkesteri harjoittelee ja esiintyy pääasiassa kotisalissaan eli Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa konserttikauden aikana (pääsääntöisesti syyskuusta toukokuuhun).

Tunnistanko tutut kappaleet?
On hyvin todennäköistä, että tunnistat osia eri sinfonioista, konsertoista tai esim. kuoroteoksista (= orkesterille, laulusolistille / -solisteille ja kuorolle kirjoitettua musiikkia). Esimerkiksi suurien suomalaisten säveltäjien teoksien osia kuulee usein käytettävän esimerkiksi elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja jopa mainoksissa.

Tuleeko minun tuntea musiikkikappaleet ennen kuin tulen konserttiin?
Ei tarvitse. Osa yksilöllistä konserttinautintoa ja musiikillista elämystä on se, että saat kuulla Kuopion kaupunginorkesterin soittamana jonkun suurenmoisen teoksen ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä tai saat kuulla teoksen, jota et ole kuullut vuosiin. Jotkut säännöllisistä konserttiasiakkaista, esimerkiksi kausikorttiasiakkaamme, sanovat nauttivansa teoksista enemmän, mikäli he ovat kuunnelleet sen ennen konserttiin tuloa levytyksenä tunnistaakseen paremmin omat lempikohtansa tai keskittyä paremmin esim. solistin virtuoosimaiseen soittoon teoksen vaikeimmissa kohdissa. Monet kokevat myös, että konsertista ja teoksesta nauttii enemmän, mikäli tutustuu ennen konserttia käsiohjelmaan ja siinä olevaan teosesittelyyn sekä taiteilijaesittelyihin. Kuopion kaupunginorkesterin kunkin kauden Sinfoniasarjan konsertit (8 konserttia / kausi) kootaan yleensä samojen kansien sisällä Sinfoniasarjan käsiohjelmaksi, josta löytyvät paitsi konserttikohtaiset ohjelmat, myös kunkin konsertin taiteilijavieraiden sekä teosten esittelyt. Käsiohjelmat ovat yleensä myynnissä kausikorttimyynnin alkaessa Kuopion Musiikkikeskuksen lippukassalla, mutta myös kauden aikana konsertti-iltoina konserttilämpiössä. 

Miten minun tulisi pukeutua?
Monien mielestä Kuopion kaupunginorkesterin konsertit ovat aina juhlatilanteita, minkä vuoksi he pukeutuvat mielellään tilanteeseen juhlavammin tummaan pukuun. Monet sen sijaan tulevat konserttiin esimerkiksi suoraan töistä ja näin ollen pukeutuvat joko siistiin työasuun tai vapaamuotoisempaan asuun. Virallista pukukoodia ei Kuopion kaupunginorkesterin konsertteihin ole.

Voinko ottaa matkapuhelimen ja kameran mukaan?
Kuopion kaupunginorkesterin muusikot ja orkesterin kanssa esiintyvät vierailevat taiteilijat tekevät työtään ja tarjoavat elämyksiä juuri teitä varten. Kuopion kaupunginorkesterin toive on, että konserttisalin ovien sulkeuduttua, yleisö sulkee matkapuhelimet, hakulaitteet, hälyttävät kellot sekä muut sähköiset laitteet ennen esityksen alkamista sekä jälleen väliajan jälkeen ennen konsertin toisen osion alkamista.

Lisäksi pyydämme ystävällisesti muistamaan, että kyseessä on aina elävän musiikin konsertti. Toivomme, että yleisö pyrkisi minimoimaan kaikki keskittymistä vaikeuttavat häiriötekijät – puhumisen, kuiskaamisen, yskimisen, käsiohjelman tai karkkipapereiden rapistelun – jotka voivat häiritä esiintyjiä ja samalla myös muun yleisön konserttinautintoa.

Lisäksi valokuvaaminen, videokuvaaminen ja nauhoittaminen eivät ole Kuopion kaupunginorkesterin konserteissa sallittua (paitsi jos toisin esityksen alussa tai käsiohjelmassa erikseen ilmoitetaan).